Dieta na gorące dni
W okresie upałów większość z nas odczuwa zwiększone pragnienie. Wodę możemy dostarczyć organizmowi nie tylko pijąc niegazowaną wodę (taka jest najzdrowsza),a le także sięgając po pewne produkty spożywcze. Bardzo dobrym źródłem wody są owoce, a szczególnie arbuzy i grejpfruty. Jeden arbuz zawiera prawie 90 % wody, warto więc po nie sięgać w czasie upałów. Arbuzy nie są wskazane dla osób chorych na cukrzycę, po zjedzeniu arbuza poziom cukru bardzo szybko się podniesie. W czasie upałów większość z nas mocno się poci. Dochodzi wówczas do utraty przez organizm potasu i magnezu. Aby zapobiec tym stratom w czasie upałów powinniśmy jak najczęściej sięgać po sok z buraków lub z pomidorów. Soki z tych warzyw są bogatym źródłem tych pierwiastków, pijąc je w upalne dni zapobiegniemy ich utracie. W czasie upałów warto sięgnąć również po kefir czy jogurt. Jogurt i kefir dostarczą nam nie tylko wapnia, ale zapobiegną także wakacyjnym problem żołądkowym. Jedząc owoce i warzywa pamiętajmy, że należy je umyć.
Hej hej, tutaj Karolina Maćko, jestem autorem wszystkich artykułów. Pokażę wam proste triki jak zadbać o swoje zdrowie. Artykuły pojawiają się bardzo często, więc mam nadzieję, że każdy z was będzie zadowolony z tego co tutaj przeczytacie. Trzymajcie się!